Nyomtatás

Már öt éve hagyomány iskolánkban, hogy az őszi hónapok idején disznóvágást rendeznek számunkra a helyi gazdák.

Falusi iskolaként nagyon jó, ha képesek vagyunk olyan értékeket, tudást közvetíteni, amely már a vidéki életformából lassan kezd eltűnni. Az előadáshoz és a bemutatóhoz kapcsolódóan ismereteket szereztünk arról, hogy a település falusi jellege ellenére egyre ritkább a házaknál az állattartás. Kevesebb lehetőségük van a gyerekeknek megismerni azt a gyakorlatias tudást, amely néhány évtizede még a vidéki élet szerves részét képezték. A falusi disznóvágás megmutatja a gyerekeknek a régi, családon belüli munkamegosztást, a feladatok sokrétűségét, és azt az élményt, jó hangulatot, melyet a közösen végzett munka adhat. Profi szakemberek segítségével tanulmányozhatták diákjaink a sertésfeldolgozás munkálatait. Bizonyos munkafázisokban még részt is vehettek, folyamatosan kérdezhettek. Mindemellett talán a legfontosabb, hogy a helyi emberek által elkészített ételeket meg is kóstolhatták a gyerekek. Ezekkel az ízekkel sajnos már nem annyira találkozhatnak a hétköznapi élet során. A füstölt árut Feth Róbertnek és Kovács Istvánnak köszönhetjük. Nagy örömmel láttuk, mennyire nyitottak a tanulóink. Bátrak, kezdeményezők voltak és igazán jóízűen fogyasztották el a finomabbnál finomabb falatokat. Az élményekkel párhuzamosan gyakorlatias biológiai ismeretekre is szert tehettek a diákok, mivel a sertés bontásánál állatorvos mutatta meg számukra nagyon szemléletesen, milyen részekből áll a sertés. A vágásra kerülő állatott Kovács István és családja ajánlotta fel a rendezvény számára. A feldolgozás után mindenki maga dönthette el, a sültekből, hurkából, kolbászból, a frissen elkészített toros levesből, vagy éppen mindenből választ egy tányérral, melyet ebédidőben közösen, jó étvággyal fogyasztottunk el. Hogy teljes legyen az étlap, az étkezés végére járó süteményről a szülői összefogás gondoskodott.

Hálás szívvel köszönjük a Mezőfalvi Gazdakör minden kedves tagjának a csodálatos napot!

disznovagas